Thursday, December 27, 2012

Tutorial : Membuat Layout Sendiri Untuk Blog Anda ( Part 3 )

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Ini adalah tutorial yang terakhir sekali.. = ) Tahniah korang kerana sampai juga korang mengikuti khusus khas.. Lalalaa  Credit Part 1 , Part 2 Terima kasih kerana sudi mengikuti tutorial ini.. = )

Step pertama: Pergi ke Layout > Edit HTML. Tekan Ctrl+f untuk memudahkan korang mencari code yang aku nak suruh cari ni. Paste kan code kat bawah ni dalam kotak find:

#footer{
Step kedua : Korang akan jumpa code ini kan ?

#footer {  clear: both;  text-align: center;  color: $textColor;}
Highligtkan semua code diatas dan pastekan code dibawah ini :-

 #footer{
background: url("URL FOOTER")
no-repeat bottom center;
width:1000px;
height:305px;
margin: 0 auto;
padding: 0;
text-align: center;
}

Ok, setel . Pada tulisan merah tu nanti kita akan masukkan URL footer kita. Tapi, sebelum tu, kita kenalah buat footer kita dulu. 
Width dan height ikut koranglah.. : ) 

Step ketiga : Create new file di Photoshop dengan width 1000px dan height ikut suka hati.Saya buat simple macam ni:






Step ketiga: Upload footer yang korang dah buat tu dalam Imgur untuk dapatkan URL. Copy url dan paste-kan dalam code HTML yang saya suruh tadi. Selepas dah siap paste, preview dulu blog korang sebelum save template. Blog korang sepatutnya dah jadi macam ni:


Alhamdulilah ! Syukur siap jugakan.. Ok! Yang lain korang editlah sendiri tau.. = ) 

3 Pengomen Terhebat !!:

Delimasari said...

nak cuba ---- jadi le hendaknya

qhairatul eizwa said...
This comment has been removed by the author.
Anisyamir Leejo said...

kenapa saya buat tak jadi erk ?? tak keluar pun footer tu.. ==' Aduihh

 

Copyright © 2012 Reserved to Fujiwara Asuka Design with love by Fatimah Azzarah