Wednesday, December 19, 2012

Tutorial : Buat Banner Menggunakan Photoshop

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia


Banner contoh yang teramatlah buruk kot.. : D

Kali ini request dari Nur Aina Jazmeera.. Banyak gila tutorial yang nak kena wat. Yang request pun tertangguh-tangguh! Huhu3 muka sedih.. ^-*


Mari mulakan ! Saya menggunakan photoshop. Awak gunakan apa eh ? : ) 

1.Open Photoshop > Clik File > New . Width dan Height korang adjustlah sendiri. Jangan lupa tukarkan Background Contents kepada Transparent. Selalunya width dan height ialah 125 x 125


2. Pastikan korang punya layer Transparent.Dekat bahagian nama tu tulis lah apa-apa yang korang nak. Macam saya tulis "Fatimah Azzarah".Then, hiaslah tulisan korang dengan apa-apa corak. Tak kisah. Ikut kreativiti masing-masing. 


3. Sudah ? Ok , cuba tengok kat atas ada tak perkataan WINDOW . Kalo ada tekan dan clik pada animation. Boleh tengok contoh dibawah :-



4. Bagus ! Kat situ ada tak tulis Duplicates selected frames sebelah tong sampah .Clik.Tak faham rujuk rajah dibawah :-


5. Ok ! Lepas tuh suka hati koranglah nak wat cam mana. Nie saya tunjukkan untuk bleading options macam banner contoh saya..


6. Tick sahaja apa yang korang nak tick ! Ikut kreativiti masing-masing.Idea korang..


7. Faham tak bahagian diatas ? Ok ! Mari kita setkan time untuk animated banner korang.

8.Sekarang kita nak set kan time untuk animation banner. Korang click dekat kotak empat segi di bahagian animation tu. Lepas tu, korang tetapkan kelajuan dia. Tengok contoh bawah ni



9. Akhir sekali. Kita nak save banner kita pulak. Caranya click File > Save for Web & Devices . Nanti akan keluar window. Tekan Save. Done! 


Enjoy my tutorial ! = ) Tak faham tanya.Jangan segan silu..

5 Pengomen Terhebat !!:

munirah :) said...

wahh baru tau .
tu la kita tak habis belajar photoshop , hehe :D bagus tuto ni

Nuraina Jazmeeera said...

Okey kak , Terima kasih ... Hurmm , Tapi macam pening - pening sikit ...

Maisarah Musa said...

tuto yang menarik :D

Siti Rohaida said...

xlepas2 nak belajar photoshop nie
gune photoshop ver bape nie

dayah said...

THNKS FOR THE TUTO SANGAT MEMBANTU :D

 

Copyright © 2012 Reserved to Fujiwara Asuka Design with love by Fatimah Azzarah