Wednesday, May 02, 2012

Giveaway Buku PTS Pilihan Saya

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia 

Apa khabar ? Teringin juga saya nak dapat buku free.. Selalu beli.. Yang ini ada giveaway.. apalagi joinlah.. Terasa rugi pulak bila tak join.. Aina Syuhada dan Aini Syahida, kembar tidak seiras, baru tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Dalam banyak segi, mereka punya karakter yang bertentangan. Mereka anak sulung dan mempunyai tiga orang adik, Adam Malik, Azim Ali dan Aida Syifa. Ibu bapa mereka, Encik Aris (seorang kontraktor) dan Puan Siti Hajar (pegawai kerajaan).
Keluarga Aina Aini memiliki tiga lot rumah sewa yang dibina berdekatan kediaman mereka. Rumah di sebelah kiri didiami empat orang pelajar lelaki (Sepet, Tak, Shahir dan Bazli). Rumah di sebelah kanan didiami oleh empat orang pelajar perempuan (Tiz, Nora, Balqish dan Salwa). Sementara rumah di belakang didiami oleh sepasang suami isteri (Hafsham dan Lara). Keluarga ini mempunyai hubungan yang akrab dengan anak-anak muda yang menyewa di rumah mereka. Dalam banyak keadaan mereka memang mencontohi akhlak yang baik yang ditunjukkan oleh jiran-jiran muda ini.Aina jatuh minat pada seorang pemuda yang baru pindah ke rumah sewa di sebelah kiri. Namanya Abang Tak. Aina meminati Tak kerana Tak seiras Taqi, seorang penyanyi produk Akademi Bintang yang pernah popular tiga musim yang lalu. Aini selalu mempersendakan kembarnya itu.
           Aina menyedari taktik Aini dan mereka mula bersaing untuk mencuri perhatian anak muda itu.
           Suatu majlis jamuan diadakan di masjid di kariah mereka dan keluarga mereka terbabit secara langsung. Aina menguruskan perpustakaan yang baru dibuka di masjid selain memperkenalkan bisnes sewa beli novel. Petang itu usai program di masjid, kembar ini berjalan pulang melalui laluan pintas. Dalam perjalanan pulang, mereka bertengkar kerana Tak. Tetapi pertengkaran mereka terhenti apabila terdengar bunyi aneh; bunyi seperti tangisan. Aina berkeras untuk menyiasat. Dia mengikut arah bunyi itu yang membawa mereka ke sebuah pondok. Dan di pondok itu, mereka temui seorang bayi.
           Kediaman mereka kecoh dengan penemuan bayi di pondok buruk itu.  Kecoh mereka berganda keesokan harinya ketika Aina cuba mendapatkan bantuan daripada gadis-gadis jiran sebelah. Tiz yang jadi rujukannya tiada di rumah, sebaliknya, ada seorang rakan gadis bernama Tasha, yang menumpang tidur di sana.
         Tasha pengsan di rumah itu, lalu dibawa ke hospitalMereka juga membuat laporaan polis mengenai penemuan bayi berkenaan. Doktor mendapati Tasha sakit kerana komplikasi selepas melahirkan anak. Penemuan bayi dan kes Tasha agak berturutan, lalu hospital membuat andaian bahawa Tasha mungkin ibu kepada bayi berkenaan. Encik Aris, Puan Siti Hajar, Tok Ketua dan Pak Imam terpaksa menyiasat dengan menyoal jiran-jiran perempuan mereka; Nora dan Tiz.Bosannya bercuti panjang sementara menunggu keputusan peperiksaan SPM! Kembar tidak seiras, Aina Syuhada dan Aini Syahida menghabiskan masa lebih seminggu di kediaman ibu saudara mereka di Kuala Lumpur.
Sepupu mereka, Emelia adalah seorang model majalah. Semasa menyibuk menemani Emelia menjalani penggambaran fesyen di sebuah majalah, tanpa disangka-sangka mereka ditawarkan peluang mencuba bakat sebagai model. Terkejutnya!  Namun, apa salahnya mereka mencuba?
Keistimewaan mereka menarik perhatian pihak tertentu. Akhirnya, Aina Syuhada dan Aini Syahida ditawarkan peluang muncul pada lembaran majalah. Tidak disangka, tidak pernah termimpi akan ditawarkan peluang ini!

Sekali-sekala ke ibu kota, dapat juga pengalaman baru. Dapat berkenalan juga dengan teman baru. 

Namun, ada insiden yang tidak disangka-sangka berlaku. Berlaku kemalangan yang tidak kurang mencemaskan. Apa yang sebenarnya berlaku kepada Aina Syuhada dan Aini Syahida? Jawapannya dalam Aina Aini : Model Terhangat!


Sekian Terima Kasih

Orang Cina Orang Melayu ,
Terima Kasih Thank You !

1 Pengomen Terhebat !!:

 

Copyright © 2012 Reserved to Fujiwara Asuka Design with love by Fatimah Azzarah